Home Najnovije Započela aktivnija biciklistička sezona

Započela aktivnija biciklistička sezona

SHARE

S dolaskom proljeća i ljepšeg vremena u porastu je broj biciklista na cestama, pa se ostali sudionici u prometu pozvaju na dodatan oprez.

“Na žalost, biciklisti često stradavaju u prometu, koliko krivicom ostalih sudionika, toliko i vlastitom krivicom, zbog toga koristimo i ovu priliku kako bi upozorili na opasnosti kojima su izloženi.” rekao je, između ostalog, predsjednik URB kotrljaneri Filip Stanić na otvaranju nove prodavaonice bicikala i biciklističke opreme u Osijeku.

“URB Kotrljaneri je neprofitna udruga koja djeluje na području sporta i kulture, s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja biciklizma.

Iz Udruge podsjećaju sve bicikliste na važnost pravovremene provjere ispravnosti bicikala prije uključivanja u promet, kao i na neke osnovne zakonske odredbe:
– noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
– vozači bicikla dužni su kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika.
– vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu na glavi.

“Jedna od sljedećih aktivnosti je radionica sigurne vožnje i pripreme bicikla koju ćemo održati za učenike osnovne škole u Valpovu.” dodaje Stanić i poziva sve zainteresirane škole na području Osijeka i okolice da se jave u Udrugu kako bi dogovorili slične radionice.

SHARE