Home Kultura Poziv na predstavljanje zbirku pjesama autorice Lee Brezar – ”Što mijenjat ne...

Poziv na predstavljanje zbirku pjesama autorice Lee Brezar – ”Što mijenjat ne možeš, pusti”

SHARE

Povodom izlaska druge zbirke pjesama ”Pusti” autorica Lea Brezar najavljuje ciklus predavanja na temu ”Što mijenjat ne možeš, pusti” koji počinje u mjesecu poezije, 20.03.2018. u 19 h, u Zagrebu, u poznatoj zagrebačkoj knjižari Znanje u Gajevoj ulici te se nastavlja diljem Hrvatske – u Varaždinu, Otočcu, Rijeci, Sisku, Osijeku, Vukovaru, Puli i Splitu.

”Kada me pitaju zašto pišem i što to motivira moje stvaralaštvo, moj odgovor je jednostavan: želim svakog čitatelja dotaknuti, inspirirati, razgaliti kako bih ga potaknula da pronikne u sebe i baš tamo pronađe odgovore na pitanja o životu koja često postavljamo sami sebi: Ima li sve ovo smisla? Za što se borim? Jesam li voljena? Mogu li uopće voljeti? Kako da oprostim i otpustim? Mogu li ja to? Što čekam? U svojim pjesmama iznova proživljavam sve te dileme i samu sebe potičem na promjenu. Zaslužili smo doživjeti upravo taj smisao, ljubav, opraštanje, hrabrost, živjeti kako želimo i nekako se nadam da će vam baš ove pjesme pomoći da uvidite što možda do sada niste, da promijenite ono što možete i otpustite ono što vam ne treba”, izjavljuje Lea Brezar, spisateljica i pjesnikinja.

S tim ciljem su organizirana predavanja diljem Hrvatske u kojima će autorica ponuditi ideje o otpuštanju temeljene na dugogodišnjem poslovnom iskustvu i osobnom razvoju i s ciljem da život učinimo boljim od onoga što je bio danas i pustimo ono što nam ne koristi.
Zbirka pjesama ”Pusti”, njezina je sedma knjiga utemeljena na suvremenoj psihologiji koju Lea Brezar vješto isprepliće kroz žanrove u kojima stvara: slikovnica, zbirke pjesama, priručnici i romani. Zbirka ”Pusti” vodič je ka osobnim promjenama jer autorica stihovima vodi kroz vlastite emocije i tom prilikom pogađa ravno u srž čitateljevih osjećaja i iskustava, potiče na promišljanje i nudi rješenja.

”Svakom svojom knjigom, naime, Lea Brezar demonstrira raskošno obilje motiva, tema, stihova i rima koje zauzimaju i po stotinu stranica, za razliku od tankih zbirki poezije manje produktivnih autora. Druga odlika, atipična za hrvatsku suvremenu poeziju, vatromet je ohrabrenja, podrške i dobrog raspoloženja koje pjesnikinja odašilje u svojim pjesmama, kao da jedva čeka podijeliti ih s drugima. Kod Lee Brezar, naime, nema introvertirane štedljivosti i spore destilacije teških misli. Njezine su rime jednostavne, zaigrane, domišljene sa šarmom i duhovitošću, slične onima vječno radosnih velikana Grigora Viteza i Dobriše Cesarića, koji su svojim dječje jednostavnim unakrsnim i parnim rimama osvojili naraštaje. Motivirajuće, vedre i lakopamtljive stihovane rečenice Lee Brezar zbog svoje šlagerske komunikativnosti iskaču i iz zadanih okvira objavljivanja poezije – njezine pjesme pojavljuju se na citylight plakatima i razgaljuju prolaznike na tramvajskim stajalištima već dva ljeta zaredom ili se pak izvode uglazbljene na festivalima.” Sandra Pocrnić Mlakar, iz pogovora.

Datumi predavanja:
20.03., Zagreb, Znanje, Gajeva 1
22.03., Varaždin, Znanje, Lumini
28.03., Otočac, Book Cafe Paradiso
29.03., Rijeka, Znanje, Užarska 1
04.04., Sisak, Knjižara KORZO
05.04., Osijek, GISKO
06.04., Vukovar, Gradska knjižnica Vukovar
12.04., Pula, Gradska knjižnica i čitaonica 
27.04., Split, Gradska knjižnica Marka Marulića

SHARE