Home Preporučeno 28. travnja – Svjetski dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu

28. travnja – Svjetski dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu

SHARE
Foto: HZZO

Međunarodna organizacija rada proglasila je dan 28. travnja Svjetskim danom zaštite zdravlja i sigurnosti na radu

Navedeni datum odabran je kao uspomena na 28 smrtno stradalih radnika na gradilištu u državi Connecticut u Sjedinjenim Američkim Državama. Obilježavanjem ovog dana nastoji se utjecati na podizanje svijesti o važnosti osiguranja zdravog i sigurnog okruženja za rad, što je u skladu i sa odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima prema kojima svaki radnik ima pravo raditi u uvjetima u kojima se cijeni njegovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo. Ostvarenju ovog cilja pridonose svi sudionici u sustavu: tijela javnih vlasti, socijalni partneri, poslodavci, znanstveno-istraživačke institucije, osiguravatelji.

Nove tehnologije mogu poboljšati radne uvjete npr. smanjiti pojavu teškog rada, ali istodobno mogu uzrokovati nove opasnosti i rizike koje treba poduzimanjem odgovarajućih mjera prevenirati. Stradanja i profesionalne bolesti radnika nanose višestruke štete poslodavcu, društvu, samom zaposleniku i njegovoj obitelji.
Unatoč određenom smanjenju nesreća i boljoj prevenciji, i dalje su potrebna dodatna poboljšanja u svim zemljama Europske unije.

Svake godine više od 4000 radnika umre uslijed nesreća na radu, a više od tri milijuna radnika žrtve su ozbiljnih nesreća na radu zbog kojih izostanu s posla više od tri dana. Osim ljudske patnje, troškovi uzrokovani bolovanjima povezanima s poslom neprihvatljivo su visoki.

SHARE