Home Kultura Andriji Vučkoviću uručena Nagrada Osječko-baranjske županije za životno djelo

Andriji Vučkoviću uručena Nagrada Osječko-baranjske županije za životno djelo

SHARE

Uoči Dana Osječko-baranjske županije danas, 30. svibnja 2018. godine, župan Ivan Anušić na prigodnoj je svečanosti uručio najviša županijska priznanja istaknutim pojedincima, udrugama i institucijama. Nagradu Osječko-baranjske županije za životno djelo kao javno priznanje za cjelokupnu djelatnost primio je Andrija Vučković, i to za životno djelo ostvareno u području tjelesne kulture i sporta.

Uz nagradu Andriji Vučkoviću za životno djelo, uručene su i godišnje nagrade. Nagrada Osječko-baranjske županije za iznimna postignuća u 2017. godini dodijeljena je prof. dr. sc. Dragi Šubariću za uspješnu i istaknutu znanstvenu djelatnost u području biotehničkih znanosti i njezinu primjenu koja je rezultirala znanstvenim radovima i razvitkom ovog područja znanosti, Društvu za zaštitu od dijabetesa Osijek za zapažene rezultate u organizaciji i provođenju skrbi, edukacije te pružanje pomoći bolesnima i onima kojima je pomoć potrebna, Danijeli Mikola Almaši za zapažene rezultate i dosege u promicanju književne publicistike i dokumentarističke proze, Nogometnom klubu Osijek za značajna postignuća u razvoju sporta oličena iznimnim rezultatima na sportskim natjecanjima te Auto-moto klubu Slavonac za iznimne rezultate u promicanju sigurnosti prometa na cestama i prometne kulture kao općeg dobra.

– Vaš rad i rezultati koje postižete je ono Osječko-baranjsku županiju čini boljom i kvalitetnijom te vam ovom prigodom, povodom Dana županije, dodjeljujemo najviša javna priznanja. Svijetli ste primjer i poticaj drugima na rad te vam zahvaljujem na svemu što ste učinili i što će te sigurno još učiniti za dobrobit naše županije i svih građana – rekao je župan Anušić prilikom uručenja nagrada.

Laureat Andrija Vučković je bio profesor tjelesnog odgoja gotovo cijeli svoj radni vijek u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića u Osijeku, no njegove aktivnosti bile su daleko šire; od osnivanja osječkog i županijskog Školskog športskog saveza u kojima je provodio mnoge zapažene i vrijedne projekte preko rada u Hrvatskom olimpijskom odboru do posebno zapaženih rezultata kao diplomiranog trenera nogometa i odbojke u čemu posebno mjesto ima njegov rad u Odbojkaškom klubu Željezničar iz Osijeka te u županijskom Odbojkaškom savezu.
Prof. dr. sc. Drago Šubarić se ističe bogatom znanstvenom, nastavnom i stručnom aktivnosti, a posebno je značajna njegova suradnja i povezivanje s institucijama i gospodarstvom Slavonije i Baranje.
Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek daje velik doprinos u borbi protiv te opake bolesti. Samo u Osječko-baranjskoj županiji ima više od 30.000 registriranih oboljelih osoba, a među njima je velik broj mladih osoba. U Osijeku se bilježi najveći broj amputacija udova zbog dijabetesa, što se pripisuje posljedicama rata, stresa i nekvalitetnoga života.
Danijela Mikola Almaši bavi se novinarstvom i publicistikom više od 25 godina, a osobitu pozornost daje temama prognanih i izbjeglih osoba u Domovinskom ratu te kroz priče o njihovim sudbinama senzibilizira domaću i međunarodnu javnost.
Nogometni klub Osijek je prošle godine obilježio 70. godišnjicu osnutka, brend je Osijeka i Osječko-baranjske županije, a uz rezultatske uspjehe prošle godine provedene su i vlasničke promjene koje su donijele stabilnost te pokrenule niz novih projekata.
Auto-moto klub Slavonac osnovan je 1927. godine, u njemu je više od 24.000 osoba steklo potrebne vozačke vještine i znanja, a 3.400 djece sposobnost sigurne vožnje biciklom, no svoje aktivnosti proširilo je i na druge djelatnosti, od tehničke pomoći na cestama do izdavanja dozvola i edukacija.

IzvorOBŽ
SHARE