Home Najnovije Grad Osijek i Dimnjak d.o.o. obnovili koncesiju za dimnjačarske usluge

Grad Osijek i Dimnjak d.o.o. obnovili koncesiju za dimnjačarske usluge

SHARE

Tvrtka Dimnjak d.o.o. dobila je novu koncesiju za obavljanje dimnjačarske službe na području Grada Osijeka, a početak rada prema novoj koncesiji je 1. kolovoza ove godine. Ugovor o koncesiji trajat će deset godina, stoji u Odluci o obavljanju dimnjačarskih poslova koju je donio Grad Osijek u Službenom glasniku broj 5. 2016. godine.

Nova Odluka preciznije definira zadatke i poslove koje obavlja dimnjačarska služba te će, prema Odluci, svaki korisnik znati točno što je dimnjačar trebao učiniti pa će moći pratiti je li usluga uistinu i učinjena. Cjenik usluga također je odredio Grad, pa koncesionar nema utjecaja na propisane cijene.
Novom Odlukom propisani su i termini pregleda i čišćenja dimovodnih sustava, pa za obiteljske kuće oni iznose jednom godišnje, a za višestambene zgrade i poslovne prostore dva puta tijekom godine dana. Istom je ponovno uvršten i pregled ventilacijskih kanala u višestambenim zgradama.

Kao i do sada, dimnjačari će u višestambenim zgradama pregledavati takozvane glavne vertikale, a pregledi uključuju između ostalog i ispitivanja propusnosti, čišćenja i vizualne preglede dimnjaka. U kućanstva u stambenim zgradama ulazit će samo ako stanovi imaju uređaj za loženje. Zgrade koje su van sustava plina i krutog goriva i kojima uslugu grijanja daje Toplana, pregledavat će se kao i do sada, samo dimnjaci van uporabe. Kućanstva koji imaju kombi bojlere, peći na kruta goriva ili grijalice, prema Odluci Gradske uprave imaju obvezu jednom godišnje dopustiti pregled njihovih dimovodnih sustava. Ovu je Odluku Grad usuglasio s Zakonom o komunalnoj djelatnosti koji je na snazi u Republici Hrvatskoj.

Djelatnici Dimnjaka će najavljivati dolazak te ostavljati obavijesti kućanstvima gdje ne zateknu vlasnike o kontakt podatcima putem kojih se mogu javiti i dogovoriti dolazak dimnjačarske službe. Osim emaila i kontakt telefona, na raspolaganju svim građanima je i Internet stranica www.dimnjak.hr, a propisani rok za javljanje je 30 dana od dostave obavijesti. Ako se građani ogluše na Obavijest dimnjačarske službe, dužnost Dimnjaka kao koncesionara je o tome obavijestiti Komunalno redarstvo Grada Osijeka koje će potom građanima uputiti prekršaje prijave. Korisnika će sankcionirati s 500 do 1000 kuna što je i do deset puta više nego bi trebali izdvojiti za pregled dimovodnog sustava i uređaja za loženje. Pravne osobe će prema prekršajnoj prijavi platiti kaznu od dvije do šest tisuća kuna, a u višestambenim zgradama kaznit će se upravitelj, odnosno predstavnik suvlasnika koji onemogući pristup dimnjačarskoj službi i to s pet do deset tisuća kuna.

U skladu sa Zakonom o zapaljivim tekućinama i važećim propisima distributera plina, svi korisnici plinske instalacije dužni su dostaviti obavijest o svim promjenama na istoj (promjena uređaja za loženje ili dimovodnog sustava) ovlaštenim plinoinstalaterima, odnosno uskladiti sa projektnom dokumentacijom izvedenom od strane ovlaštenog projektanta. Isto je potrebno potvrditi u tvrtki Dimnjak d.o.o. putem obrasca „Prijava plinske instalacije“.

Važno je napomenuti kako se najveći problemi javljaju kod ložišta koja su dotrajala ili su nedovoljno često i kvalitetno održavana, odnosno ukoliko je sustav za dozračivanje izmijenjen u odnosu na prvobitnu ugradnju uređaja za loženje (ugradnja PVC i slične stolarije, uporaba uređaja sa prisilnim načinom ventiliranja prostora, tzv. nape i kuhinjski/kupaonski ventilatori. Ako se građani odluče zamijeniti dotrajali uređaj za loženje novim, bez obzira na to je li tijekom posljednjih godinu dana u njihovom domu izvršena kontrola dimovodnog sustava, trebaju pozvati dimnjačarsku službu kako bi provjerili uvjete dimnjaka prije nego što ugrade novo trošilo. Najčešći izgovori koje dimnjačari čuju na terenu su kako građani sami čiste svoje dimnjake, kako nema potrebe jer „sve radi kako treba i još se nitko nije otrovao“ te kako im je dimnjačarska usluga skupa.

Ništa od navedenoga ne vrijedi ljudskog života, jer samo s jednim godišnjim pregledom čiji se iznos kreće oko sto kuna ovisno o vrsti uređaja za grijanje, štitite vaš dom i živote vaše obitelji.

SHARE