Home Preporučeno Međunarodni dan nevine djece žrtve agresije

Međunarodni dan nevine djece žrtve agresije

SHARE
foto: pixabay

Svake godine 4. lipnja se obilježava Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije, kako bismo se podsjetili da mnoga djeca pate zbog različitih oblika zlostavljanja. Zgroženi brojem nevinih dječjih žrtava u Palestini i Libanonu, Ujedinjeni narodi su 19. kolovoza 1983. proglasili 4. lipnja Međunarodnim danom nedužne djece žrtava nasilja. Taj dan također naglašava važnost zaštite prava djece i međunarodne borbe protiv nasilja nad djecom.

Konvencija o pravima djeteta najvažniji je pravni okvir za zaštitu djece. Ova konvencija ima najveći broj potpisnika od svih ostalih sporazuma o zaštiti ljudskih prava, međutim još uvijek nije potpisana od strane Sjedinjenih američkih država i Somalije.

Oko 50 milijuna u svijetu ima raseljenih ljudi, prognanika koji su pronašli sigurnost u drugim zemljama ili u drugim krajevima svoje zemlje. Oko polovice tih ljudi su djeca.

Djeca se regrutiraju kao vojnici te im se uskraćuje pravo da idu u školu, da se igraju i rastu u mirnom okruženju. Takvi su slučajevi najčešći u Africi i Šri Lanki. Kod takve se djece nakon rata javlja problem oko integracije u društvo. Tom se problematikom aktivno bavi UNICEF podržavajući programe koji djeci pružaju psihološku i emocionalnu pomoć.

SHARE