Home Preporučeno Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji

SHARE
Foto: Pixabay

15. svibnja obilježava se Međunarodni dan obitelji. Sa željom da istaknu važnost obitelji za život svakog čovjeka, Ujedinjeni narodi su svojom rezolucijom 1993. godine proglasili 15. svibanj Međunarodnim danom obitelji.

U svijetu je prvi put obilježen 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”.

Svake godine se raznim događajim obilježava ovaj dan čime se prisjećamo, da je obitelj temelj današnjeg društva, da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima, vjerovanjima koji grade neki budući svijet.
Obitelj je institucija koja čuva ljudske vrijednosti, kulturalni i povijesni kontinuitet generacija, faktor je stabilnosti i razvoja.

Zahvaljujući “zdravim” obiteljima društvo napreduje i jača, kao i sveopća dobrobit. Kroz povijest se razvijenost neke zemlje procjenjivala kroz stanje njezinih obitelji. Razlog je taj što prosperitet neke zemlje i danas izravno ovisi o njezinim građanima. Zato bi sve države trebale svim svojim obiteljima garantirati jednakost i ljudska prava, poticati zajedništvo u obavljaju kućanskih poslova i odgovornosti uz eliminiranje svake diskriminacije po spolu, pružiti im mogućnost zapošljavanja, omogućiti im obrazovanje i pomoći im da same brinu o sebi i tako pridonose razvoju društva.

SHARE