Home Preporučeno Osječko-baranjska županija odobrila potpore za 56 polaznika poslijediplomskih studija

Osječko-baranjska županija odobrila potpore za 56 polaznika poslijediplomskih studija

SHARE

U proračunu Osječko-baranjske županije ove godine osigurano je 300.000,00 kuna za potpore polaznicima poslijediplomskih studija, a na natječaj za tekuću akademsku godinu prijavilo se 69 kandidata od kojih je 56 ostvarilo pravo na potporu te su s njima potpisani ugovori. Novim korisnicima potpora danas, 13. lipnja 2018. godine, na prigodnoj svečanosti župan Ivan Anušić uručio je ugovore o njihovom korištenju. Uspješno studiranje poželjela im je i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Sandra Filipović.

Osječko-baranjska županija je do sada izdvojila oko šest milijuna kuna za ove potpore. Ulaganje u znanje i ljude koji hoće i žele učiti te razvijati svoju kreativnost kroz određene studije je izuzetno važno i zato Županija kao regionalna samouprava sudjeluje u njihovoj edukaciji kroz razne stipendije i potpore, pa tako i ove potpore za postdiplomske studije – rekao je župan Anušić te zamolio dobitnike potpora da ostanu u Hrvatskoj.

Volio bih kada bi nakon završetka studija, nakon ulaganja koja činite sami i koja društvo ulaže u vas, da ostanete ovdje te svoje znanje primijenite u gospodarskom, znanstvenom, političkom, kulturnom, umjetničkom i svakom drugom životu i funkcioniranju Osječko-baranjske županije. Kao što smo 1991. godine ostali i branili našu Domovinu, tako je i sada važno ostati i graditi je – poručio je župan Anušić.

Osječko-baranjska županija dodjeljuje potpore za permanentnu edukaciju od akademske godine 2002./03., a od 2004. godine dodjeljuje potpore za poslijediplomski studij. Do sada se na natječaje za ove potpore prijavilo se 1.316 kandidata, a ugovori o dodjeli potpora potpisani su s ukupno 1.028 korisnika. Potpore se dodjeljuju kao jednokratne pomoći za troškove školarine (do iznosa od 50 posto godišnje školarine) i troškove u svezi s izradom i obranom rada na poslijediplomskom studiju.

Pravo na potpore mogu ostvariti pojedinci koji su uspješno završili dodiplomski studij ili preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij te koji imaju visok prosjek ocjena tijekom studiranja, ne manji od 3,50 ili su bili među 10 % najboljih studenata u godini diplomiranja na sveučilišnom studiju.

Ove godine od planiranih 300.000,00 kuna utrošeno je ukupno 299.814,00 kuna za 56 potpora. Najviši iznos dodijeljene potpore je 6.870,00 kuna.

SHARE