Home Kultura Povodom Dana planete Zemlje uručene Zelene povelje Osječko-baranjske županije

Povodom Dana planete Zemlje uručene Zelene povelje Osječko-baranjske županije

SHARE

Zelena povelja Osječko-baranjske županije, najviše javno priznanje za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području Osječko-baranjske županije, a dodjeljuje se povodom Dana planete Zemlje.

Tako je dana, 23. travnja 2018. godine, župan Ivan Anušić uručio Zelene povelje Jasminu Sadikoviću, Mariji Gunzinam i Danijelu Astalošu. Pri tomu je naglasio kako ova Povelja iz godine u godinu postaje sve važnija jer su sve važniji zdrav okoliš i suživot s prirodom što posudili smo od budućih generacija.

Jasmin Sadiković, između ostalih aktivnosti poznat i kao voditelj projekata Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, dobio je Zelenu povelju za izuzetnu djelatnost u razvijanju ekološke svijesti i promicanju potrebe zaštite okoliša među građanima te iznimna pregnuća i ostvarene rezultate u oblikovanju i ostvarivanju programa ljudskog djelovanja u suglasju s prirodom.
Marija Gunzinam vodi Privilegium d.o.o. Kopačevo, a sa suradnicima pokrenula je projekt Dvorište bake Katice, gdje kroz priče iz djetinjstva i seoskih dvorišta spajaju prošlost i suvremenost. Zelenu povelju je primila za značajnu djelatnost usmjerenu poticanju i razvijanju kulture održivog razvoja, osobito korištenja obnovljivih prirodnih izvora te razvijanju ekološke svijesti promicanjem potrebe zaštite prirode i njenih resursa.

Dobitnik Zelene povelje Danijel Astaloš već godinama od baranjske gline i mulja izrađuje uporabnu keramiku, a nagrađen je za iznimnu djelatnost i ostvarene rezultate u oblikovanju i razvijanju svijesti o vrijednosti prirodnih izvora i očuvanju ekološkog sklada te kulturnih i estetskih vrijednosti prirodnih materijala. Svaka posuda izrađena Danijelovim rukama na lončarskom kolu je umjetnina.
U svoje i ime ostalih dobitnika Povelje zahvalio je Jasmin Sadiković te naglasio kako je do sada dobio mnogobrojne nagrade za svoja nastojanja u očuvanju okoliša i suživota s prirodom, iskorištavanja ruralnih bogatstava i njihovu turističku promidžbu. No, Zelena povelja Osječko-baranjske županije mu je jako bitna jer – „kada te nagrađuju tvoji, onda si uistinu pogodio ono što radiš“, rekao je.

IzvorOBŽ
SHARE