Home Preporučeno Radni sastanak župana i načelnika Općine Semeljaci: Suradnjom do brže realizacije već...

Radni sastanak župana i načelnika Općine Semeljaci: Suradnjom do brže realizacije već pripremljenih projekata

SHARE
foto:obž

Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Josipa Kozarca Semeljci vrijedan je 3.266.388,42 kuna, s time da ga Osječko-baranjska županija sufinancira s 263.648,73 kuna, a ostalo su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Završen je postupak nabave, potpisani su ugovori, a uvođenjem izvođača u posao sutra počinju konkretni radovi čiji je završetak planiran početkom veljače 2019. godine.

Ova obavijest samo je jedna od tema jučerašnjeg održanog radnog sastanka župana Ivana Anušića i načelnika Općine Semeljci Grge Lončarevća i njihovih suradnika. Kao i prilikom posjeta drugim općinama i gradovima, župan je zatražio da čelnici ove Općine sami predlože prioritetni projekt koji će Županija sufinancirati sa znatnijim iznosom novca iz županijskog proračuna (do milijun kuna). Razmišlja se tako o konačnom uređenju bazena, rekonstrukciji ceste u Kolodvorskoj ulici u Semeljcima, izgradnji dječjeg vrtića ili nekom drugom od projekata s već pripremljenom dokumentacijom. Uostalom, i Općina Semeljci može se pohvaliti s velikim brojem pripremljenih projekata.

– Općina Semeljci je kvalitetna općina s kvalitetnim vodstvom koje godinama provodi projekte koje bi svaka općina trebala raditi, realiziraju ih kroz EU fondove, a naravno imaju i zajedničke projekte sa Županijom. Probleme oko nastavka izgradnje sustava odvodnje za Semeljce, Kešince i Koritnu pokušat ćemo riješiti na skorom sastanku s Hrvatskim vodama te ubrzati realizaciju toga, ali i drugih projekta – rekao je župan Anušić i naglasio korektnu komunikaciju na razini Općina – Županija.

Podsjetio je da uz energetsku obnovu Osnovne škole u Semeljcima, Županija i Općina sufinanciraju besplatnu prehranu učenika, a rade i na drugim zajedničkim projektima. Suradnja će se u narednom razdoblju još pojačati, a načelnik i ostali čelnici Općine očekuju pomoć župana osobito u lobiranju za njihove projekte. Kako ističe Lončarević, velika im je želja izgraditi dječji vrtić, no projekt bezuspješno prijavljuju na natječaje, a mladi sve više napuštaju svih pet naselja ove općine. Samo u Semeljcima je prije 15 godina živjelo 1.700 stanovnika, a danas je pitanje ima li ih i 1.100. Za ostanak mještana u svojim selima bitno je i kako će se provesti javni natječaj u sklopu programa raspolaganja državnim zemljištem. Naime, u ovoj Općini od ukupno 9.000 hektara poljoprivrednih površina čak 3.700 hektara je državno zemljište koje sada obrađuje 50-ak obiteljskih gospodarstva te njihova budućnost znatno ovisi o ishodu natječaja (planiranog ove jeseni). Načelnik i župan upozorili su na nužnost kvalitetnih priprema natječaja kako bi se izbjegli problemi koji su ranije dovodili i do fizičkih sukoba poljoprivrednika.

Na sastanku se raspravljalo i o drugim projektima; od nastavka uređanja dječjih igrališta, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa nad školskim objektima, kanalima i cestama, geokatastarskoj izmjeri, obnovi javne rasvjete preko pohvale da Općina ima vlastitu komunalnu tvrtku (s 20 zaposlenih i opremom) i odlagalište otpada te da već dvije godine provodi selekciju otpada, na čemu već postiže uštede do rasprave o ukupnom stanju školstva, osobito o problemima zbog postojeće mreže škola i nepomirljivog stava mještana Viškovaca i Semeljaca.

SHARE