Home Kultura “Valcer cvijeća” i “Aurora” osječkih Brevisica

“Valcer cvijeća” i “Aurora” osječkih Brevisica

SHARE

U utorak, 29. svibnja i srijeda, 30. svibnja Mlađi zbor Brevis i Vokalni ansambl Brevis osječkoj će publici pokloniti dva koncerta – nastupaju kod školjke i u Arheološkom muzeju.

Koncertni ciklus Vokalnog ansambla Brevis, koji se održava po pokroviteljstvom Grada Osijeka, u utorak u 20 sati i 30 minuta otvara Mlađi zbor Brevis. U prekrasnom ambijentu Parka kralja Držislava kod Školjke održat će koncert naslovljen “Valcer cvijeća”. “Prostor tog​a​ osječkoga ​Parka odabran je iz razloga jer je riječ o parku s najviše zasađenih cvijetova – njih čak 5​600, stoga će koncertni program sastavljen od skladbi posvećenih cvijeću biti prilog zbora Brevis toj impozantnoj ​cvjetnoj ​brojci”, najavljuju Brevisice. Na repertoaru ​su​ skladbe​ ​Adalberta Markovića, Franza Schuberta, Lovre Županovića, Felixa Mendelssohna, Johanna Friedricha Reichardta, Johna Ruttera i Petra Iljiča Čajkovskog. Dirigentica zbora je Anja Papa, a klavirska pratnja Zvonimir Glibušić.

Sutradan, u srijedu, 30. svibnja, također s početkom u 20 sati i 30 minuta, u Arheološkom muzeju u Osijeku premijerni je koncert Vokalnog ansambla Brevis “Aurora!​. “Riječ je o skladateljskoj večeri svjetski priznatog​a, suvremenoga skladatelja Ēriksa Ešenvaldsa u čijem se skladateljskom pismu spajaju tradicija inspirirana harmonijom njegova latvijskog podrijetla s globalnim zborskim trendovima i ​harmonijskim slogom,​ koji prema pisanjima svjetskih kritičara “očarava”, a koji će, nadamo se, u izvedbi Vokalnog ansambla Brevis očarati i Vas. Djela Ēriksa Ešenvaldsa do sada se u Hrvatskoj nisu značajnije izvodila​,​ osobito ne u obliku integralne izvedbe skladbi za ženski zbor, stoga je to još jedan od razloga za dolazak na koncert”, stoji u njihovom pozivu.

Dirigentica​ Vokalnog ansambla Brevis​ je dr. Antoaneta Radočaj-Jerković, klavirski suradnik Davor Dedić, a solistic​e​ Anja Papa​ i Valentina Fridrich​. U programu sudjeluju ​i glumci Anna Jurković i Gordan Marijanović te studenti Odsjeka za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku.

SHARE