Home Najnovije Završetak dvorane u Satnici Đakovačkoj do kraja godine

Završetak dvorane u Satnici Đakovačkoj do kraja godine

SHARE
foto:obz

Gradnja nastavno-sportske dvorane u Satnici Đakovačkoj počela je još 2012. godine, međutim iako je trebalo samo 2-3 mjeseca za njen završetak, uslijed stečaja izvođača, radovi su zaustavljeni 2014. godine. Potom je zbog izgradnje mjesne kanalizacije mijenjana i projektna dokumentacija, no sagi o izgradnji dvorane napokon se nazire kraj – između četiri pristigle ponude 14. srpnja izabrana je najpovoljnija, a narednih dana potpisat će se ugovor s novim izvođačem radova. Vrijednost predstojećih poslova je 1,6 milijun kuna, a rok završetka bit će osam mjeseci.

Upravo završetak nastavno-sportske dvorane bila je prva točka radnog sastanka župana Ivana Anušića s načelnikom Općine Satnica Đakovačka Željkom Šimićem i njegovim suradnicima održanog 18. srpnja u općinskom središtu. Nakon uvida u trenutno stanje ove županijske investicije, župan je naglasio kako su sredstva osigurana, potpisivanje ugovara s izvođačem slijedi, a izvođenje radova može se potom ubrzati, pa je zaključio da se dvorana može i treba završiti i za dva mjeseca, dakle prije kraja 2017. godine.

Općina Satnica Đakovačka pokrenula je i proces izgradnje višenamjenske zgrade u kojoj bi bili dječji vrtić, liječnička i stomatološka ordinacija, ljekarna te nove prostorije općinske uprave, međutim ni ovaj projekt nije zaživio iako je projektna dokumentacija izrađena još 2013. godine, a slijedeće ishođena građevinska dozvola. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financiralo je izradu dokumentacije tog kompleksa vrijednog 16 milijuna kuna, no problem je nastao jer je prijavljena energetska vrijednost objekta A+, a prema pravilniku za prijavu EU projekata maksimalni iznos je 1.200 eura po projektu. U traženje izlaza iz sadašnje pat pozicije uključit će se županijske službe, pa će se već narednih dana održati operativni sastanci i dogovoriti najbolje rješenje za projekt koji bi promijenio izgled, ali i donio prijeko potrebne zdravstvene, odgojne i upravne sadržaje općine s oko 2.000 stanovnika.

Zajednički će se tražiti rješenje za dogradnju kanalizacije ulicama Šumski put te Hrvatskih branitelja s odvojkom Braće Radića u Satnici Đakovačkoj, kao i kanalizacije u Gašincima, no pomoć će se tražiti i od Hrvatskih voda. Dakako, posebna je problem što se u projekt odvodnje uložilo izuzetno puno novca (12 milijuna kuna), a unatoč zakonskim obvezama interes mještana za priključak je izuzetno slab. U narednom razdoblju stoga će se analizirati mogućnosti ugradnje priključaka uz otplatu na rate ili sufinanciranje općine.

Župan će pomoći općinskom čelništvu i oko traženja rješenja za nastavak izgradnje cesta uništenih za vrijeme izgradnje autoputa, rekonstrukciju lokalnih cesta, kao i održavanje nadvožnjaka nad autoputom. Općina je napravila prometni elaborat i predlaže novu kategorizaciju cesta. O svim prometnim problemima informirat će resorno ministarstvo i Hrvatske ceste, a potom održati operativne sastanke.

Na kraju, župan Ivan Anušić je najavio potporu za nastavak projekta „Uređenje turističkog lokaliteta – Jezerce“, čija je ukupna vrijednost 700.000 kuna. Projekt je prihvatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te sufinanciralo sa 300.000 kuna. „Jezerce“ obuhvaća malo kupalište, šetnicu, ogradu i most, a – kako kaže Željko Šimić – za završetak projekta potrebno je postaviti klupice, napraviti plažu, dječje i odbojkaško igralište. Dio potrebnih sredstava osigurat će se u proračunu Županije za slijedeću godinu.

SHARE